DEXA

DEXA

A DEXA vizsgálat egy modern, a mai szakmai elvárásoknak megfelelő készülékkel elvégzett csontsűrűség mérést jelent. Rendelőintézetünkben az egyik legkorszerűbb DEXA merőberendezést használjuk a csontok ásványianyag tartalmának mérésére. Szűrhetővé válik ezáltal a „néma járványnak” is nevezett, kezdetben tünetszegény csontritkulás, amelynek később rettegett szövődményei lehetnek a kis erőbehatásra is könnyen bekövetkező csigolya, alkar, és csípőtáji törések.

A vizsgálattal a csontritkulás időben felfedezhető, így ha szükséges, a megfelelő orvosi kezelés még a panaszok, és a törések bekövetkezte előtt elkezdhető. DEXA készülékünk a csigolyák és a combcsont, illetve az alkar csontjainak ásványi anyag tartalmát is vizsgálja, emellett becslést ad a törési rizikóról. A mérés teljesen fájdalommentes, és olyan kis mennyiségű röntgensugárral történik, amely töredéke egy hagyományos röntgen vizsgálatnak. A betegség súlyosbodásának, a kezelés eredményességének megítélése céljából ezért amikor szükséges, biztonsággal ismételhető.

Az államilag finanszírozott DEXA vizsgálathoz szakorvosi beutalás szükséges. Rendelőintézetünk reumatológus, ortopédus, belgyógyász, endokrinológus, illetve nőgyógyász szakorvosai által - a csontritkulás meghatározott rizikófaktorainak fennállása esetén - a szükséges beutaló kiadható.