KÖZLEMÉNY!

A napokban több sajtóorgánum is arról tájékoztatta a nyilvánosságot a Vasutasok Szakszervezete közleménye alapján, miszerint a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság módosítja alkalmazottainak munkaszerződését, mivel a határozott idejű bérfejlesztésre megkötött szerződések 2019. évben lejárnak.

A Vasutasok Szakszervezete hangulatkeltő és valótlan állításaival szemben a valóság az, hogy a sajtóban olvasható félrevezető információk megjelenése előtt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma már szeptemberben tájékoztatott bennünket, hogy  a bérfejlesztés 2020. évi fenntartására fordítható összegek rendelkezésre állnak. A 2020. évi központi költségvetés is biztosít forrást a Társaság részére, a korábbi döntés alapján 538.966.000 forint összegben.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. 2019. október 4-én egyeztetett a bértámogatás kapcsán megkötött munkaszerződések ügyében a Vasutasok Szakszervezetével. Már ezen a tárgyaláson is elhangzott, hogy a 2020. évi üzleti tervet a 2019. évi bértámogatás összegével tervezhetjük, az EMMI útmutatása alapján. Akkor úgy tűnt, egyeztetésünk eredményeképpen állásfoglalást kérnek a Minisztériumtól, hogy a bértámogatás mértékét tartósan biztosítani tudja-e Társaságunk részére. Ezt követően merőben más témájú levél megküldéséről tájékoztattak minket, majd meg sem várva a Minisztérium válaszát adták ki közleményüket.

A VSZ levelében megfogalmazottokkal ellentétben Társaságunk mindig azt hangsúlyozta, hogy a béremelést a rendelkezésre álló fedezet bírtokában tudja nyújtani. 2019. október 14-én reggel került fel az intranetünkre az ügyvezető tájékoztatója, melyben többek között arról tájékoztatja a munkavállalókat, hogy 2020. évre rendelkezésre áll a béremelés fedezete és erre tekintettel a 2020. évi üzleti terv azt figyelembe véve készül el. Hangsúlyozta azt is, hogy Társaságunk nem vállalhat fedezet nélküli kötelezettséget, ez az oka a szerződés módosítások határozott idejű voltának.

Időközben több területről (a Társaság Egészségügyi Központjaiból) jelezték a munkavállalók, hogy elhatárolódnak a VSZ által október 15-én megjelentetett közlemény tartalmától.

 

Dr. Pásztélyi Zsolt
ügyvezető